Alexandra David-Neel

Feia temps, anys potser, que perseguía un llibre que había vist citat i que no localitzava. El recent estrenat amazon a europa m’ha permès llegir-lo a un preu molt assequible.El llibre té el suggerent títol “Magos y místicos del Tíbet”.
Relataré com vaig assabentar-me d’aquesta raresa.
Ja fa un grapat d’anys, caminant pel carrer Pelai, vaig veure en una d’aquelles muntanyes de llibres del happy books, un títol que em va cridar l’atenció : “Viaje a Lhasa”. Per si algú desconeix el topònim, Lhasa és la capital del Tíbet.
Aquest país sempre m’ha atret i n’he anat seguint el rastreAlexandra_David-Neel_1868-1969 a través de la lectura i dels relats que un amic budista me’n feia a l’adolescència. Les meves fonts han estat:”Tintín al tíbet” (per descomptat), alguna autor budista i “El lama blanco” de Jodorowsky i Moebius. Ah! i “siete años en el Tíbet” de Heinrich Harrer.
És comprensible doncs, que el títol m’obligués a comprar el llibre per ampliar una mica la bibliografía al respecte.
Haig de dir que va ser una agradable sorpresa descubrir la increíble aventura que una dona europea havía dut a terme a començaments del segle XX: Creuar el Tíbet a peu, disfressada de tibetana, amb la intenció d’arribar a l’hermètica ciutat sagrada de Lhasa. Fascinants el relat i encara més la seva autora, Alexandra David-Neel.
Així doncs, la fascinant exploradora em va fer desitjar llegir més relats del seu puny i lletra.I v`s per on, aquest estiu, ha arribat per fi l’esperat “magos y místicos del tíbet”, tant o més sucós del que era d’esperar. Anacoretes, xamans, mags i nigromants, superstició, il.lusió, saviesa i enigma, un retrat que vol ser objectiu per part d’una europea valenta, lúcida i crítica d’un país que ja no existeix; El mil.lenari regne de les neus previ a l’ocupació per part de la xina recopil.lat metòdicament, en part estudi antropol.lògic i en part recull d’històries, de personatges i indrets.
Però més enllà del que escriu, sempre hi ha la imatge de la David-Neel en un decorat i un temps inaudit, una dona moderníssima que conscient de la seva modernitat i llibertat mental no accepta cap restricció que se li vulgui imposar. Un els caps més ben amoblats que he llegit. I per si fós poc, amés a més de ser la primera occidental a trepitjar Lhasa, va ser la primera (d’ homes i dones) en ser ordenada lama. És abrumador quan una hi pensa.

Ara ja sé qui voldria ser si tornés a néixer i pogués triar: Alexandra David-Neel.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s